Gig-bag – Yes or No? Een harde koffer levert betere bescherming!

IMG_9320

Voorkom uitlijnen van je slide door een hard-case te gebruiken

Gedachten over instrument-bescherming….

Het seizoen begint weer. Yep…. Het is druk geweest bij Notus Music en dat is het eigenlijk nog steeds.  Vragen welke steeds terug komen gaan vaak over hoe deuken, beschadigingen, vastlopers en vervormingen kunnen optreden. Het instrument zit toch immers in een gig-back?

Er zijn twee soorten gig-bags. Je hebt zeg maar een soort harde koffers, waar een softcase (vaak ook met ‘rugzak-bandjes’ aan vast zitten) omheen is gebouwd. Daarnaast heb je écht zachte gig-bags, waarbij er eigenlijk alleen maar een soort ‘dekbed’ of ‘slaapzak’ om je  toeter zit.

Uw nederige reparateur begon in 1990 in de de wereld van de optiek. De brillen business… Heel vaak verkochten we zonnebrillen, waarbij dan zo’n gratis slap hoesje werd meegeleverd. Het kwam regelmatig voor dat na een week (met name dames) terug kwamen met de klacht dat er een zonneglas uit het montuur was of dat de bril volledig verbogen was.

Als oprechte en tevens teleurgestelde verkoper vroeg je dan aan de klant of de beschadigde bril even bekeken mocht worden. Je wilt uiteraard alleen maar blijde mensen in je winkel. En daar begon het probleem meestal…..

Uit een veel te klein handtasje, vol gestopt met lipstick, portemonnee en vele andere zaken kwam dan ook het slappe mapje met de zonnebril. Beschermd? Ja tegen krassen op glas. Beschermd tegen druk, samenpersen etc?  Nee!

Dat geldt ook voor een zachte gig-bag om je instrument. Ik snap dat wanneer je instrument groter is, een zachte case een oplossing is. Het scheelt je immers de helft in gewicht bij vervoer. De bescherming is echter nihil.

Over bescherming van je instrument gesproken: Goede koffers hebben vakjes voor mondstuk, ventielolie en andere KLEINE toebehoren. Bladmuziek, dempers en een lessenaar horen niet in de koffer. Ook dat soort zaken verbuigen of beschadigen je instrument. Sommige koffers hebben een vak aan de buitenzijde voor bladmuziek. Zit zo’n vak er niet? Neem het dan mee in een apart tasje, maar nooit in je koffer. Dit verbuigt onderdelen.

Zorg voor een deugdelijke, stevige bescherming voor je instrument! Zo voorkom je schade welke eenvoudig te voorkomen had kunnen geweest!

Tot een volgende blog,  Richard